De 11 stedentocht.

We hebben ze eindelijk allemaal allen op een rijtje.

Het was een internationaal kunstproject voor Leeuwarden-Fryslân 2018, culturele hoofdstad van Europa. Met daar ook het vertrek en aankomst.

De steden van de 11 stedentocht.

Velen met Uize Maxx en onze vriendinnen gedaan de anderen met onze Panter.

Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum.

Sneek.

Sneek is een van de elf steden van de Nederlandse provincie Friesland. Sneek ligt ten zuidwesten van Leeuwarden tussen Joure en Bolsward. Waar we een paar keer geweest zijn maar in een andere hoek waren om te logeren.

Op een gouden bol midden in het water staat een man met een Hoorn des overvloed of de Fontein van Fortuna.

IJlst.

IJlst ligt ten noorden van Heeg en ten zuidwesten van de grotere stad Sneek. Door de stad loopt de rivier de Geeuw. Deze noemt, de onsterfelijke bloemen. En symboliseert de eeuwige verbintenis tussen mens, cultuur en natuur. Er is ook een rotonde met een hele grote beitel ter nagedachtenis aan de fabriek van de schaatsen en schaven.

Sloten.

Sloten is via het Slotergat verbonden met het Slotermeer en is gelegen tussen Lemmer en Balk. Is niet de kleinste stad van Nederland.

In 2018 heeft Sloten een fontein gekregen: de Kievit fontein. Het kunstwerk staat op het Van der Walplein en is inmiddels een ware toeristische attractie.

Stavoren.

Is de eerste Nederlandse stad die stadsrechten verkreeg. Stavoren is een voormalige Hanzestad en was tijdens de hoge middeleeuwen een belangrijke handelshaven.

In de haven van Stavoren ligt op de kant een merkwaardige vis, met een enorme open gesperde bek waar water uit stroomt. Maar niet in de winter.

Hindeloopen.

Hindeloopen was tot 1984 een zelfstandige gemeente. Is de levensboom op het stadswapen, met het hert en de hinde die hem omringen.


Workum.

De plaats ligt grofweg tussen Hindeloopen en Bolsward. Dit was onze allereerste bestemming en allereerste rit met Uize Maxx naar Friesland. De Woeste Leeuwen van Workum. Een heel gezellig stadje.

Bolsward.

ligt ten zuiden van Franeker, ten noordwesten van Sneek en ten oosten van Makkum.

De Vleermuis in Bolsward, brons 3,3 m hoog en 2,4 m breed, staat op het Broereplein. De gevel van de afgebrande Broerekerk vormde de inspiratiebron voor de Belgische kunstenaar Johan Cr De Vleermuis in Bolsward, brons 3,3 m hoog en 2,4 m breed, staat op het Broereplein. De gevel van de afgebrande Broerekerk vormde de inspiratiebron voor de Belgische kunstenaar Johan Creten.

Harlingen.

De haven van Harlingen is de belangrijkste haven van de provincie.

Is een levensechte potvis. Hij ligt als verdwaald bij de Zuiderpier, maar af en toe verraadt zijn krachtige waterstraal dat hij wel degelijk in leven is. We hebben een beetje moeten zoeken waar hij nu echt lag.

Franeker.

Franeker ligt tussen Harlingen en Leeuwarden.

De fontein is een ode aan de wereldberoemde, in Franeker geboren astronoom Jan Hendrik Oort.

Dokkum.

Dokkum is een stad.

De ijsfontein is een speelbal van de elementen en geen dag hetzelfde. Zelfs bij warm weer is hij van dienst. Geopend op 22 februari 2019.

En weer terug naar Leeuwarden. is een internationaal kunstproject voor Leeuwarden-Fryslân 2018, culturele hoofdstad van Europa.

Zo kunnen jullie ook een beetje meegenieten van het mooie.