Friesland -   in het Fries Offenwier.

We gaan terug naar ons geliefde Friesland. Nadat we pech hadden met de vele wind en regen echt zo hard 7 tot 8 bft in Renesse. Verveeld hadden we ons ook niet!  Hebben we onmiddellijk een andere bestemming zitten kiezen. Hopelijk kunnen we onze vriendinnen nu wel gebruiken. Maar nu kwam er ook nog eens een virus ons ambeteren,  de deze een paar dagen goed koorts gehad en ja Douglas bleef er ook niet van gespaard. Maar we zijn weer bijna fit en kunnen vertrekken.

Voor het eerst gaan we met deze RCN organisatie (Recreatie Centra Nederland) op uitstap. Ik kende ze niet, jullie wel? Zij besteden de hele winstuitkering aan maatschappelijke projecten. Ze geven aan mensen voor wie het niet vanzelfsprekend is bij gebrek aan geld, of (fysieke) handicap . Steunen ook kindjes die kanker hebben. Je moet het maar eens opzoeken staat veel over te lezen.

Hopelijk is het weer ons nu beter gezind en géén 7 tot 8 Bft.  Teveel is teveel. Offingawier heeft zelfs zijn eigen dorpsvlag mooie kleuren.

RCN de Potten 19-01-2024 

Goedemorgen, de wegen zien er nog niet echt goed uit, dus vertrekken we een paar uurtjes later. Vanaf de grens waren de wegen picobello, na te hebben gewinkeld reden we richting ons huisje. Gemeld aan de receptie zeer vriendelijk ontvangen, broodjes besteld voor heel de week worden bezorgd aan de deur van luxe gesproken hé.

Het huisje: Optimist nr 14

Leuke naam hé. In een klein dorpje maar dichtbij Sneek. Er ligt een schitterend vogelbroedgebied rondom het park met prachtige wandelpaden en routes. Wauw wat een prachtige beelden zijn me dat hier. We liggen apart met aan alle kanten het meer. Het Sneekermeer bevroren heel mooi. Maar eerst uitpakken en alles eens goed bekijken, een klein maar zeer gezellig huisje alles wat we nodig hebben is er. Het is echt een heel groot park met heel veel ruimte en natuur. In de verte zie je hele grote schepen voorbij varen op het prinses Margietkanaal.

Er is ook een brasserie op het terrein, ligt aan de Grutte Potten heel gezellig en ja,  ik heb er kunnen eten ze deden alles klaarmaken wat ik eten mocht, dat is lang geleden, heerlijk was het ook Douglas heeft genoten van zijn schotel. Dan terug te voet naar ons huisje.

Moe maar verzadigd de pyjama aan en de zetel op. 

Offingawier: 20-01-2024. 

Een goedemorgen, alles is nog pikkedonker buiten. Ben benieuwd hoe de wegen zijn vanmorgen, het zou hier niet vriezen. Maar door de felle wind was het toch goed aangevroren. Een fijne wandeling gemaakt, met een zonsopgang, hier is het echt goed voor de fanatieke wandelaars.

In de namiddag zag je de sneeuw verdwijnen en het ijs smelten, zijn al heel andere zichten geworden. Ook mooi maar ik hou toch van de winter.

Offingawier: 21-01-2024.

Ojeeeeeeeeeeee, de wind is komen opzetten, hoe het buiten is nog niet te zien, is nog pikkedonker. Maar wel een hele mooie zonsopgang vandaag. De broodjes voor vanmiddag zijn gebracht, dus even naar buiten. Het is hier en daar nog een beetje ijzig. Zeker de boswandelwegen die slaan wij over.  Nog géén fietsweer. Wel mooie plekken om met de camper te komen,  heel mooi verzorgd.

Niet zo een goed nieuws voor ons hier. Een grote weersomslag in Nederland vandaag. Het onstuimige weer gaat vannacht gepaard met enkele fikse regenbuien. De verschillen in het land zijn groot. Dit is vooral een storm voor Zuid-Holland, Noord-Holland en Friesland. Ze noemt Isha. We zeiden al tegen elkaar we zijn stormjagers geworden dit jaar!

Offingawier: 22-01-2024.

Ja, we zitten er middenin, de storm Isha. Het mag van mij ophouden zo een lawaai ongelooflijk. Weer veel miserie op sommige plaatsen en in andere landen. De wereld vergaat vanzelf! De zon kwam erdoor, de wind zwakte af, en we kregen bezoek.  Nu eerlijk een heel verschil qua natuur. 

Wat een fijne namiddag was dat?  Ze hadden gebak,  bij mijn lievelingsbollen.  Lotty en Walther dikke merci het was heel fijn. Oude momenten kunnen ophalen, terwijl we ook veel hebben gelachen. Dan vliegen de uren voorbij. 

Offingawier: 23-01-2024.

De wind is een beetje afgezwakt maar toch nog behoorlijk niets om op de velo te gaan. Onze vriendinnen staan droog en beschut in onze Panter. We zijn even naar Sneek geweest en intussen de boodschappen gedaan, voor de  foto's van Sneek verwijs ik jullie naar de rit van Witmarsum, het is te gek om hetzelfde op de site te zetten. Namiddag een goede wandeling gedaan, in de Grutte Potten, voor mij net iets te ver. Maar ik ben er geraakt. 

Ons huisje vanaf de overkant on de pure natuur. We kwamen ook voorbij het starterseiland, Het starteiland is alleen te bereiken via een pontje of met eigen bootvervoer, daar vertrekken de zeilwedstrijden, dat maakt het zo'n unieke plek in het hart van Friesland. 

Offingawier: 24-01-2024.

Wat een nacht nog erger dan de nacht van de storm Isha. In de avond kwam Jocelyn binnen gewaaid is de tiende van het stormseizoen. Ongelooflijk maar waar. Echt een verschrikkelijke nacht is het geweest. Het is nu 5.47 uur en ze raast nog rond het huisje. Dadelijk bij de lichte buiten kijken of nog alles rechtstaat. Het is wel niet koud. 

Het is ook nog eens volle maan. Er is hier gelukkig niets kapot of omvergewaaid. Maar op vele plaatsen weer veel schade. Nog een kleine wandeling gemaakt in de namiddag.

Offingawier: 25-01-2024.

Een goedenacht gehad, de wind is echt gaan liggen, zo zalig die herrie is weg. We gaan onze vriendinnen uit de auto halen. En een toertje de fiets op. Dat is voor mij maanden geleden ja van september 2023. Zal wennen zijn. De hemel kleurt al mooi. 

Een prachtige fietstocht we hebben er beiden van genoten. Door het Sneekermeergebied is een Natura 2000-gebied met vele moerassen en meren. Dan een heel stuk via het Princes Margrietkanaal terug naar ons huisje. Lekker gegeten,  Douglas heeft zijn dutje gedaan. 

Vandaag gedichtendag.

De dag waarop bijna alles mag.

Samen op de fiets, de boerenbuiten op.

Wat een zichten en water het kan hier niet op.

Zelfs mijn plastuit kwam tevoorschijn,

wat kan rechtstaande plassen fijn zijn.

Terug naar huisje nr 14 langs het kanaal,

en uit is dit verhaal.

P.S. Als jullie op de foto's klikken zie je deze groter, veel plezier met lezen en kijken.

Namiddag nog even met de auto naar Bolsward gereden. Een wandeling gemaakt en even bij de Jumbo binnen. Er zijn genoeg bezienswaardigheden om te bezoeken rond Bolsward. Of wandelen of als fietsen je ding is, Bolsward is een regio waar 20 verborgen pareltjes op je staan te wachten.

Het was echt heerlijk buiten. Alles op de plaats gezet onze kleren gewisseld en de middag klaargemaakt. 

Offingawier: 26-01-2024.

Goedemorgen, maar niet echt. De wind is er weer vandaag, maar deze keer ook met regen gepaard. Dan is het een binnenblijf dag. We zien wel wat er op ons afkomt. Het was echt een regendagje. Maar die zijn we ook doorgekomen.

Offingawier: 27-01-2024.

Vandaag kunnen we weer onze vriendinnen gaan gebruiken. Het kort op, wat vliegen die dagen altijd snel voorbij ongelooflijk. Volle maan en een prachtige zonsopgang.

Een hele toffe fietsrit was het, rond het  Sneekermeer maaaaaaaaaar je mag géén last hebben van hoogtevrees.  Het begin van het fietspadje. Ik had niet moeten doorgaan aan het begin ervan. Ojeeeeeeeeeeee wat heb ik afgezien, een padje 50 cm breed, aan een kant een steile helling naar beneden water in de sloot aan de andere kant een steile helling recht het meer in.  Géén foto van, stom. Dus ik te voet zou niet zover zijn, maar dat is Douglas zijn berekening. GPS of niet, het was zeer ver. Dan op een gegeven moment over een privéterrein waar grote verbodsplaten stonden, toch te voet overheen gegaan.  Het lukte me echt niet om op dat smalle pad te fietsen. Moe terug aan ons huisje. Rust was nodig en honger hadden we ook. Na Douglas zijn napje zijn we nog even naar Sneek gereden, maar wel met de auto hoor! 

Offingawier: 28-01-2024.

Goedemorgen na een onrustige nacht. Te moe? Het heeft hier goed gevroren te glad om te gaan fietsen, we gaan het rustig houden. Was wel weer een hele mooie zonsopgang. En nu volle zon, maar weer meer wind dan gisteren. Onze laatste dag weeral van deze 10 dagen. Het gaat verdorie snel. De laatste broodjes die Elisa vandaag levert, want morgen zijn we al onderweg op deze tijd.

Namiddag naar het stadje Ijlst geweest. De Geeuw loopt door heel het centrum met mooie gras terrasjes zij noemen het overtuinen in de zomer met veel bloeiende bloemen. Ijlst produceerde gereedschappen voor  de schaatsen en houten speelgoed. Het is nu een pizzahuisje jammer alles gaat verloren. De fontein van de Elfstedentocht de onsterfelijke bloemen. We moeten er nog 2 hebben dan hebben we ze alle 11. Echt de moeite om er eens te gaan wandelen, wij hebben in de schaduwkanten gelopen de zon was al warm. 

Wij blijven erbij Friesland heeft heel veel moois te bieden het hoeft echt géén zomer te zijn. Douglas heeft onze vriendinnen mooi op hun plaats in de auto gezet, echt een fantastisch systeem.  Na het avondeten al een beetje opgeruimd. En de zetel op.

Offingawier: 29-01-2024.

Ja, ons tripje is weeral ten einde, de neus van onze panter richting Bree. Jammer maar helaas. We zijn deze keer via de A6 en de A27 gereden. Maar Douglas heeft toch liever de A 50. Deze is nooit zo druk. Maar we zijn weer veilig terug thuis. 

Op naar een hoop afspraken, en dan speuren we weer verder naar een leuke trip.