We trekken er nog een keertje op uit, 3 de keer goede keer met het weer? We rijden naar Terkaple ook gelegen in Friesland weer een leuke trip gevonden . Zo hebben we daar al een hele hoek gezien van het mooie Fryslân.  Je ziet grenzeloze, groene weiden, oneindig kabbelend water met in de verte een groep witte zeilen. Een ophaalbrug die zich langzaam verheft. Stolpboerderijen op eeuwenoude terpen.  In het zuidwesten van dit unieke stukje Nederland bevindt zich de Terkaplester poelen: een meer dat deel uitmaakt van het Sneekermeergebied. Te midden van al dat moois ligt Waterpark Terkaple

Waterpark Terkaple.

Terkaple is een dorp in de gemeente De Friese Meren. Het ligt ten zuidoosten van Sneek en ten noordwesten van Joure.  Ons huisje ligt ook aan het water. Nu kan dat nog zonder de muggen.

Douglas moest op de extra dag van dit jaar, ja schrikkeljaar eerst voor de nieuwe prikpleister. De regering moest allen die op pensioen zijn een dag meer uitbetalen, niet? 

Klik op de foto's in de galerie dan zie je ze groter.

01-03-2024: Terkaple.

Goedemorgen, bijna startklaar. De behandeling gisteren is goed verlopen, we mogen van nu af aan, het zelf zetten. Ben je niet meer zo afhankelijk van die dagopname wat ook een heel gedoe was . Om de 8 weken gaan ze ermee beginnen. Ook een verbetering hopen we, niet iedere week een spuit! 

We zijn er zonder files geraakt, het was zeer mooi weer en heel rustig op de baan. Eerst boodschappen gedaan, en dan naar ons huisje. Marian was zeer vriendelijk. Op naar ons huisje. Een zeer mooi huisje, en prachtig ingericht.  Voor het eerst een huisje met muggenhorren, is op deze plaats verplicht zeiden ze. Alles op zijn plaats gezet onze vriendinnen staan ook klaar. Wel stikop, had een slechte nacht achter de rug. Boven zie je de achterkant van het huisje en de voorkant een groot zwembad voor de deur. En er is ook een klein haventje. Een heel mooi huisje is het, tip top in orde. Het restaurant zijn ze aan het verbouwen. 

02-03-2024.

Na een redelijke nacht gaan we de fiets op, een ritje naar Joure. Niets speciaals. We zagen in het veld aan een boerderij heel veel ooievaars ojeeeeeeeeeeee, als daar maar géén kindjes van komen. Je had er koppeltjes maar ook eenzame alleenstaande ooievaars. Misschien hebben hun wederhelften de overtocht niet overleefd?

Na het middag rust uurtje van het ventje zijn we naar Grou gereden, wel met de auto. Een heel gezellig dorpje met kleine steegjes heel gezellig. En mooie oude gebouwen.

Het was heel mooi weer voor de zonliefhebbers. Voor mij werd het schaduw wandelen en terug naar ons huisje. Eten gemaakt en lui de zetel op.

03-03-2024.

Een mooie lucht buiten maar er zou dadelijk een regenbuitje vallen, dus even uitstellen ons vertrek met de vriendinnen. Een kleine tocht gedaan, tussen de velden en een stuk tussen de bomen. Onze pa zijn (vriend) maar niet echt,  de aalscholver. Het was vrij rustig op de binnenwegen veel fietspaden zijn er hier niet.

Géén drup regen gevallen. Namiddag was hier hier al behoorlijk warm voor deze dame. Met pikkebobbels op de rug, grrrrrrr terug naar huis. Na het avondeten nog even buiten onder het overdekte terras gezeten, was heerlijk hier uit de wind, met een lekker wijntje hebben we nog een tijdje zitten buurten. Nadien naar camp Waes gekeken, wat een prachtig programma jammer dat het gedaan is. Maar zoals altijd mooie liedjes duren niet lang.

04-03-2024.

Goedemorgen, we gaan de fiets op voor Laura weer aan de hemel staat. Ik heb mijn UV masker niet mee, wie had dat gedacht dat het al zo felle zon ging zijn. Dus beetje beter oppassen. We fietsen een heel stuk door pure natuur.  Het natuurgebied Nannewiid (Nederlands: Nannewijd) is een prachtig gebied. Er zijn verschillende wandel- en fietspaden. Zeer rustig daar. Ook al in de vroege morgen. Het is hier en daar een beetje mistig.

Ocharmen de boswachter heeft zo een wegwijzer pyramide omgereden, een ferme deuk in zijn zijflank. De baas zal er niet mee lachen. Maar ze staan ook heel laag bij de grond. Zelfs al een soort van paddenstoel stond er nog of weer? En deze schelpjes hebben de boot gemist om gemalen te worden voor de schelpenpaden.

Zeer moe maar voldaan terug aan ons huisje. Tijd voor een lekkere kom soep en daarna vers gebakken broodjes met beleg. Heerlijk. Straks eventjes naar de regenkamer. We hebben lekker gegeten, ik had thuis de konijn klaargemaakt, en diepgevroren. In onze koeltas mee de streep over. En vandaag moest hij eraan geloven heerlijk met aardappelen en rode kool alles is op. Afwas voor het ventje vandaag. 

05-03-2024.

Na een redelijke nachtrust is er tijd voor koffie, die kan toch heerlijk smaken. Dat Nederlandse drinkwater is nog altijd beter dan dat van bij ons. Even geduld tot onze GPS uit zijn bed komt, hahahaha. En kijken wat we doen gaan, we moeten nu profiteren zolang onze beiden lijven mee willen. Maar plots valt de mist uit de lucht. Daar gaan we echt niet in fietsen. 

Dan maar een wandeling gaan doen in het centrum van Joure. De Midstraat is de lange winkelstraat van 1 km en er zijn ongeveer 13.000 inwoners. Douwe Egberts is hier ontstaan midden in dit centrum. Wij drinken deze koffie alle dagen en jaren aan één stuk. Intussen is hij al 270 jaar de lekkerste koffie. Het is grijs gebleven heel de dag door en de mist is een beetje blijven hangen. Een heerlijke pastaschotel gemaakt. 

06-03-2024.

Een goedemorgen, de vriendinnen staan startklaar. We rijden nu de andere kant van het Sneekermeer. Amai een hele rit, een beetje teveel voor mij. Maar we hebben ze helemaal uitgereden. Maar er was al een obstakel in de vroege morgen. Een leuke babbel gehad met een dame, die de mijnheer kende van de boot, waar we de vorige keer mee hebben gepraat en zijn boot weg moest doen omdat hij daar niet meer wonen mocht, hij moest naar een woonzorgcentrum. Erg altijd in de vrije natuur gewoond! 

Dan het verhaal van de dag, er was markt vandaag in Joure en Douglas is volgens mij op de markt geboren,  hij wilde ernaar toe kan als hij het weet er géén enkele overslaan. Ojeeee dit is echt de allerlaatste keer 4 kramen. Niet te doen. Om zover te gaan rijden en niks te zien dan een fruit- vlees- vis en bloemenkraam echt de moeite. 

Terug aan ons huisje de zon is volle bak  te voorschijn gekomen. Goed voor de liefhebbers. Een rustige avond, met een doosje heerlijke kleine chocolade bolletjes met slagroom. Op gewicht blijven hé na al die ritjes. Bij leven en wel zijn tot morgenvroeg.

07-03-2024.

We gaan nog een poging wagen op de vélo, morgen word er veel wind voorspeld. Het had een beetje gevroren toen de zon op kwam, maar wel mooi zo. Een stukje Sneekermeer en zo richting de overzet naar Langweer. Een leuk dorpje. De wind komt nu al opzetten.

Terug thuis, de broodjes in de oven en de soep is al klaar. Smakelijk.

08-03-2024.

De wind is blijven aanwakkeren 5 Bft en goed gevroren ik zeg niet snel het is koud maar met die wind amai.  Géén fietstocht vandaag, dan maar een rustige dag is ook wel eens nodig. 

Misschien een ritje met de auto naar het dorpje Akkrum namiddag. Het bleef hard waaien. Maar de zon kwam eruit. Ze hadden het goed verstopt je kan er met de auto niet bij, langs een smal paadje bij de mensen door de tuin.

Het verhaal van dit dorp is, Manke Meine en Kromme Knillis zouden rond 1400 een vaart gegraven hebben (nu de Boorne). Bij Akkrum kregen ze een meningsverschil en splitsten zich op en groeven de Kromme Knillis en Meinesloot. De reuzen zijn het beeld van het dorp. Een foto in de zon en in de schaduw de voor en achterkant. Ze waren het hele centrum aan het verbouwen en zou pas in juni klaar zijn.

09-03-2024.

Het einde nadert weeral, wat vliegt de tijd als je ouder word. Ik heb heerlijke ajuinsaus gemaakt voor vanavond met er een frisse salade bij, aardappelen en een stuk roze zalm. Hmmmm. We gaan een kleine fietstocht doen, de zon staat al aan de hemel, namiddag wordt het warmer. We fietsen naar Goingarijp een heel groot dorp met maar (250) inwoners in 2021. Het is een middeleeuws vaartdorp.  Het ligt aan de Goingarijpster Poelen wel heel rustig gelegen. Een prachtige boot lag er aangemeerd bij de klokkenstoel. Deze is gemaakt in Denemarken heel lang geleden.

Het eten heeft heerlijk gesmaakt. Nu nog de afwas en lui de zetel op. 

10-03-2024.

De wind is hier vannacht blijven aanwakkeren, op dit moment 5 BFT je ziet het aan de golfjes aan onze voordeur. Wel een hele mooie hemel om te zien hij veranderd met de seconde. 

Niet fietsen vandaag,  teveel wind is teveel. Het heeft ook lichtjes gevroren aan de auto te zien. Onze Friese vrienden hebben we deze keer niet gezien. Ze staan met de camper in Linden, beetje ver van hier om ernaar toe te rijden.  Wie weet misschien ook een beetje teveel die Belgen in de buurt?

Namiddag hebben we een en ander al in de auto gezet zeker onze vriendinnen, die staan al mooi uit de wind en er zou morgen regen komen dus beter netjes op tijd. Het huisje een beetje opgeruimd. Dan zijn we morgenvroeg mooi op tijd klaar.

11-04-2024.

Jeetje, we moeten weer naar huis, we gaan hier de boodschappen doen, dan kunnen we rechtstreeks naar huis rijden met een paar plasstoppen. Het was zeer druk en verschillende files, nooit gehad maar het was ook zeer slecht weer en ze rijden als zot! Maar we zijn veilig thuis en hebben door 6 provincies gereden Friesland, Flevoland, Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant- NL- Limburg.  En ja, we loeren al naar een volgende rit, zolang het zo koel blijft kan ik deze tochtjes nog doen. 

Tot de volgende.