Putten.

We hebben nog een leuke uitstap gevonden maar niet zover als anders. 

Putten is een plaats op de grens van de Veluwe en de Gelderse Vallei, in de Nederlandse provincie Gelderland en hoofdplaats van de gelijknamige gemeente Putten. 

Terwijl we in Terkaple waren,  zijn we aan het overleggen, als het weer fris blijft kunnen we nog een keertje weg. We kwamen deze plek tegen,  aan een leuk prijsje, dus toehappen maar, nu kan het nog naar buiten in de vroege morgen en wie weet in de namiddag ook nog. We kunnen nog lang genoeg binnen zitten te koekeloeren als Laura hoog aan de hemel staat. 

Maar onze Douglas kreeg weeral bezoek van nierstenen op 13 maart in de vroege morgen een opstoot en maar snel de grond op met hem eer dat hij weer een totter valt!!!! Ongelooflijk weeral met de 112 op naar het ziekenhuis bijna een abonnement. Wat heeft die deze keer afgezien, de steen was een halve cm groot. Natuurlijk kwam die niet zomaar af, ze wilde dat wel proberen met veel pijnstilling te geven, maar dat lukte echt niet de pijn was niet te harden. Dan de andere dag maar met de laser hem vernietigen en een stent erin. Pfffffffffff.  Hij mag stoppen met stenen kweken, we hebben géén villa meer nodig, (grapje hé).  De 15 de mocht ik hem gaan ophalen in de vroege morgen, ze moesten dat bed hebben zo druk was het. De 25 ste maart wordt de stent verwijderd hopelijk gaat alles goed?  En ja, alles is goed gelukt,  dus we kunnen dan gaan rijden. Ook een vraag aan ons ziekenfonds gesteld moest het in Nederland gebeuren, wat ik dan doen moet!  Het heeft even geduurd maar we hebben wel een klaar en duidelijk antwoord gekregen.

Voor iedereen die naar het buitenland gaat. Het blauwe pasje meenemen als je naar een Europees land gaat, als je in het ziekenhuis bent, dat tonen, dan gaan de grote kosten rechtstreeks naar ons ziekenfonds. Maar géén ambulance van Nederland naar België laten rijden dat word niet vergoed. Wel moet je binnen de 48 uren naar Mutas opbellen,  dat is een unieke intermutualistische organisatie. Waar al onze ziekenfondsen samen zijn.

29-03-2024.  Het park noemt:  De Veluwse Hoevegaerde.  

Je loopt er zo het bos in. Er zijn rond de 25.000 inwoners.  Aan deze kant van de Veluwe zijn we nog niet geweest om te fietsen. Er is ook een binnenzwembad, fijn moesten er regendagen zijn. We zijn startklaar, op naar Putten. Wat een fijne rit nergens géén oponthoud,  en zeer weinig verkeer. Op tijd aangekomen, mooie verrassing snoepeitjes voor de Pasen. Onze Paashaas hebben we maar thuis gelaten die past op de meubels.

Kijk wat een leuk huisje echt, heel het park is hier in boerderij stijl.

Een klik op de foto's en je ziet ze iets groter.

Alles op zijn plaats gezet. En even ademhalen op ons gemakje. Nadien even naar het restaurantje gewandeld. Kijken of het ook iets was. Amai Gea die hielp me en beloofde dat ik niet angstig zijn moest. En warempel amai, heerlijk was het warme groenten allen die ik eten mocht met lekker zalm erbij. Douglas had zijn lievelingsgerecht een super brochette met salade en frietjes,  ja met pindasaus erbij eeeeeeeeeek.  Maar het ventje is blij. Wat een weer zonder jas naar buiten. Ze hebben insectenhotels overal staan, een visvijver voor de liefhebbers. Een uitgestoken werkje tegen de muur.

30-03-2024.

Goedemorgen, de eerste nacht altijd een slechte nacht voor mij. Het is hier zeer mooi. We hebben gefietst naar het zwaartepunt van Nederland. Zelfs Douglas heeft het gedaan.  Dan iets verder een mooi kunstwerk. 

Het beeld Medousa is gemaakt door Puttenaren. De geschiedenis kan je via Google lezen. Zeker eens doen.   

Ook kwamen we 3 monniken tegen,  André en Theo bedachten deze monniken in het kader van de legende van het Solse Gat waarbij een Veluws klooster verzonken zou zijn.  Ze maakten ook het beeld van Medousa.  Mooie fietspaden door de bossen, hier en daar een stukje zandweg. Het Solse Gat is een grote leemkuil in het Speulder- en Sprielderbos in de noordelijke Veluwe. Ook een hele geschiedenis aan verbonden, ook teveel om hier neer te pennen, googelen maar.

Na Douglas zijn dutje, zijn we naar het zwembad gaan kijken, en zijn er ook in gegaan toen we zagen dat het goed was, amai dat water was heerlijk voor mijn spiertjes. We waren maar met zijn 5 erin. Dus alle plaats. Nadien eten gemaakt. En verder niet veel meer gedaan, dan lui achterover gegaan. Vannacht draaien we weer mee met de gekken van Europa! Denk eraan je wijzers een uur vooruit te draaien. Het park is volledig vol, niets van te merken, alle huisjes zijn afgemaakt met 2 meter hoge laurierheggen zeer rustig.

31-03-2024.

Goedemorgen, ja de vogeltjes fluiten al uit volle borst. Veel te vroeg was het, ben proberen blijven liggen, maar dat lukte niet. 

We fietsen vandaag langs het strand Nulde zuid, een heel mooi recreatiegebied.  Dan via het Putter Stoomgemaal over de putterzeedijk langs de Veluwse randmeren zijn een viertal Nederlandse randmeren die ontstaan zijn na het inpolderen van het zuidoostelijke deel van het IJsselmeer.  Zo bereiken we de gemeente Nijkerk. De wind laat zich voelen, de zon komt er af en toe uit, gelukkig is die nog fris. 

Een lekker avondmaal bereid. Ook een dessertje gemaakt, ja Freddy pech voor jou, te ver van jullie. Een hele fijne Paasdag gehad. Wij met ons 2- tjes meer moet dat niet zijn.  Morgen alweer een nieuwe maand en misschien wel nieuwe kansen.

01-04-2024.

En hebben jullie de aprilvis al gezien of je laten vangen?

Ik heb er eentje gevangen, een hele grote aprilvis hé Douglas. We fietsen vandaag ook, wat een heerlijke fietstocht 22 km alleen maar in de bossen dat vind je bijna nergens ook niet veel hoogte verschillen zoals aan de andere kant van de Veluwe. Zonder de aanrijroutes. 

Maar oooo wat liggen er hier vele bomen om, kapotte takken, heel de bos door, er zal heel veel wind geweest zijn of een windhoos deze winter. Wel knappe fietspaden. Maar géén dieren te spotten de vogels die fluiten er op los, de spechten werken hard die zitten er hier heel veel maar kreeg en géén te pakken. Langs de fietspaden zie je heel veel wateropvang kuilen toch zo een meter tot anderhalve meter diep zodat de fietspaden niet overlopen. Ze waren bijna allemaal verzadigd. 

Maar wij hebben echt geluk met het weer. Alleen gisterenavond regen gekregen. 

02-04-2024.

Goedemorgen, ja de slaap lukt al beter. Het wordt stillaan licht buiten. We hebben een fietstocht gedaan, zonder beelden maar ontzettend veel lawaai amai. Onder de snelwegen door, langs de autobaan, gewone wegen waar ze als zotten voorbij reden enz. niet plezant maar we hebben bewogen. En daar houden we het bij.

03-04-2024.

Vandaag rustdag,  gewoon even niks doen,  dan de koelkast weer vullen. En dat is goed gelukt. Namiddag zijn we gaan zwemmen heerlijk het hele zwembad voor ons alleen. Wat een luxe. Eten gemaakt en de afwas gedaan. Is wel af en toe goed wat regen gevallen. Een telefoon gekregen dat Douglas zijn pa is opgenomen in het ziekenhuis gisterenavond. Te hopen dat het niet te erg is, en we niet naar huis moeten. Dat zou spijtig zijn. 

04-04-2024.

Vandaag een winderige dag met 5 bft. En ja, heel veel hemelnat. Kijk maar wat we gekregen hebben. Gelukkig staan onze vriendinnen binnen.

Namiddag een wandeling gedaan in Putten zelf. Bij terugkomst was er een roodborstje in ons tuintje zo een lief vogeltje. Dit is niet de eerste keer dat dit gebeurd als we ergens zijn. Is eens langs ons komen zitten als we stopten met de fiets.  Eeuwenlang is dit kleine vogeltje het symbool  als boodschapper voor verloren dierbaren.

05-04-2024.

Oei, oei dat ziet er buiten niet goed uit. Niks de vélo op de eerste uurtjes. En nadien ook niet meer. Wel even met de auto erop uit geweest.

06-04-2024.

Het zou heet worden vandaag, dus op tijd de fiets op. Wat was het heerlijk stukken bospaden, en hele mooie heide. Groevenbeekse heide is de naam en is een groot gebied 88 ha aan de rand van Ermelo. Het wordt druk bezocht door hondenliefhebbers. Burgemeester van Veen van Ermelo liet hier regelmatig zijn 2 honden uit en heeft toen besloten om er een honden uitlaatgebied van te maken. Grootte waar honden mogen loslopen: 55 ha. Het is een open stuk gebied met heide en gras. Het liep er vol van op sommige plaatsen. Een klein ritje door het centrum in de vroege morgen is dat nog fijn om te doen. De molen midden in het centrum en leuke speeltuigen voor de kinderen.

Dan snel alles dicht in het huisje, nu is het nog koel. Ik ben alvast aan het eten begonnen voor vanavond, dan moet ik dat alleen een beetje opwarmen, makkelijk dus moest het erg warm worden binnen, we hopen van niet natuurlijk. Ik heb de dag goed kunnen doorstaan, wel heel rustig aan gedaan. Ben al blij dat het niet anders is uitgedraaid.

07-04-2024.

Weeral de laatste dag van ons verblijf hier. Maar gaan toch nog even op de fiets. Een prachtige rit, maar voor wandelaars was het daar, dat stuk bos een waar genoegen ongelooflijk zo mooie natuur. In dat deel zijn ze ook de bos aan het opruimen.

We kwamen langs een prachtig, dachten wij kasteel maar niets was minder waar.  Het Zorglandgoed Groot spriel,  bieden ze welzijn en zorg op maat voor mensen met dementie of geheugenproblemen. Daar moet je wel goed bemiddeld zijn. Maar prachtig om te wonen. 

Beetje verder in het bos verscholen een uitkijktoren, amai, we konden er niet op het was nog gesloten, maar werkt met je bankkaart. Slimme Nederlanders hé,  € 4 per persoon is al heel wat. Met een uitbouw van verschillende vogelkooitjes wel knap gemaakt maar oooo zo hoog niets voor mij en andere hoogtevrees personen.

Lekkere broodjes afgebakken en smullen maar. Namiddag zo een en ander al inpakken. Dan hebben we het morgenvroeg niet zo druk. 

Maar we gaan nog niet naar huis, Douglas voelt zich goed en voor mij is de temperatuur prima. Op de terugweg gaan we nog een weekje eraan plakken. Wat een leven hebben we toch hé. We rijden naar De Vlinderhoeve in Kring van Dorth. Dat verdere verloop kan je hier lezen. Geef maar een klikje op het linkje hieronder.

https://www.onze-uitstapjes.be/kring-van-dorth/

Tot daar veel plezier met ons vervolg.