Kring van Dorth.

We hebben het zeer goed gehad daar in Putten, het weer is ons zeer goed gezind dit jaar. Vandaar een verblijf onderweg naar huis bijgeboekt, een schoontje allez dat denken we toch . Kring van Dorth is een kern in de gemeente Lochem. Landal de Vlinderhoeve ligt in de Achterhoek en op de grens van Gelderland en Overijssel. Is een nieuw park met ook een heel leuk zwembad. Dit park is dus een leuke uitvalsbasis om beide provincies te leren kennen.

P.S. Als jullie op de foto's klikken zie je deze groter, veel plezier met lezen en kijken.

08-04-2024.

We rijden er vandaag naartoe Landal de Vlinderhoeve ver moeten we niet. 

Wel hetzelfde ritueel hé, winkelen,  eten moet daar ook gebeuren. We zijn goed aangekomen, en konden er om 13.00 uur in. Een knap huisje, met een mooi uitzicht. Zelfs een mooie plek om onze fietsen in te zetten die afgesloten kan worden. Alles op zijn plaats neer gezet. De technieker even in huis geweest ook hier draaide de ovenplaat niet!

Nadien nog even naar het zwembad geweest helemaal privé voor ons alleen, ongelooflijk. En daarna ooooooooo hier hebben ze lekkere frieten, buiten kunnen eten in de schaduw dat is pas zalig dat kan ik niet dikwijls doen.

Eerst de zwemspullen uitgespoeld en buiten gehangen. Daarna de luie zetel in.

09-04-2024.

Goedemorgen, eindelijk eens een nacht redelijk goed geslapen, sinds dat stomme uur te verzetten. Zal een beetje rust voormiddag worden, zou dadelijk beginnen regenen en 5 BFT dat is iets teveel wind. Zo kleurt de hemel boven ons huisje.

Na een paar uurtjes werd de hemel zo, wij dus even de fiets op. 

Naar het broake bos waar Schotse Hooglanders en een Bentheimer varken met drie biggen rond scharrelen. Je kan er ook leuke tegeltjes lezen. 

Verder op lag er Huize Dorth al in Overijssel zo dicht zitten we aan de grens! Maar toegang verboden, van ver was het niet zo speciaal vonden wij. Helemaal achteraan de bocht om zag je het in de weide liggen.

Dat toertje hebben we toch maar weer gehad. 

10-04-2024.

Goedemorgen, we gaan terug de fiets op voor ons is het prachtig weer,  12° ideaal. We fietsen in de achterhoek, is het ook heel mooi dat wisten we nog niet! Maar we houden toch van Friesland als eerste keuze. 

We kwamen langs het Twentekanaal dat is een kanaal in de Nederlandse provincies Gelderland en Overijssel en komt uit in de IJzel.  Zie die meerpalen, zo groot dat verklaart het als je de schepen ziet. Met een eind verderop Het sluiscomplex bij Eefde

Het ligt in de IJssel aan het begin van de Twentekanalen. Schepen die van de IJssel naar de Twentekanalen varen moeten een hoogteverschil van 6 m overbruggen.  Het sluizencomplex bestaat uit 2 sluizen, een gemaal en een brug over beide sluizen. We hadden geluk kwam net een hele grote boot aangevaren. Eens heel mooi om te zien hoe diep dat schip zakte. Ik kreeg zelfs hoogtevrees bij het maken van de foto.

Verder door de natuur hier liggen heel veel landhuizen verscholen in de achterhoek amai groter kan bijna niet meer! Ook hier géén wild gezien, ook niet op de Veluwe heel raar.

Namiddag nog even naar Eefde met de auto gereden. Ventje is verkouden, Joost mag weten waar hij dat gehaald heeft. Doosje keelpastilles gehaald en hij zat door zijn snoepjes voor de keel die dan ook maar meegenomen. Dus ver uit de buurt blijven hahaha.  Maar ook heel lekkere gebakjes om na het eten op te smullen. Tegen de avond toch maar een paar paracetamol gegeven voor hij naar bed ging, hoest lelijk.

11-04-2024.

Goedemorgen, allez dat hoop ik toch als Douglas dadelijk opstaat. Fietsen zal er niet inzitten de eerste uren,  zou regenen tot 10.00 uur. En we willen niet nat worden! Het giet, het valt eruit met bakken nu 8.36 uur. Hij is gelukkig beter de koorts is weggebleven. We zijn toch nog kunnen gaan fietsen. Maar heb me toch geamuseerd met de huisdieren te fotograferen.

De merel vanuit de living door het raam getrokken.  Hij was zich mooi aan het maken voor het vrouwtje.

Deze zijn altijd in de voormiddag present, maar ken deze niet.

Intussen heb ik van een Nederlandse vriend Walther de naam en foto toegestuurd gekregen, lief hé.  Het is een scholekster ze zijn stevig gebouwde, zwart-witte steltlopers die vaak aan de kust, maar ook algemeen in het binnenland worden aangetroffen. De snavel van de scholekster slijt hard maar groeit ook hard. Hij kan veranderen van vorm door het voedsel. Zo wordt de snavel puntiger als een scholekster in de zomer naar emelten en wormen prikt. Zo dat weten we ook weeral. Je ziet,  je kan ook al ben je een beetje op leeftijd bijleren. 

 Dan fietsen we door de velden, maar vandaag zijn de fietspaden smal, voor mij vermoeiend. Géén regen gehad. Maar wel veel wind, we hadden het Droushoudt syndroom moeten toepassen ( Turbo). Amai. En plots een jong reetje was zeer snel weg dus géén foto ervan.

Lekker gegeten hebben we maar dat doen we meestal. Ja gekookte aardappelen, een kalkoengebraadje van de filet en witlof fijn gesneden met een bieslooksausje eronder. Nog een rustige avond.

12-04-2024.

Ventje weer bijna fris en monter. Vandaag rijden we via binnenwegen naar Deventer. Met 102.831 inwoners was Deventer de 32e gemeente in Nederland die het inwoneraantal van 100.000 overschreed. Deventer is de derde gemeente van Overijssel en de op een na grootste.

Een leuke stad met hele mooie oude gebouwen, alsook een borstelmaker die helaas gesloten was. En ja Douglas had geluk het was markt wel een hele grote, bij de kaasboer was het file. Een hele straat vol kleurrijke paraplus mooi om te zien.

We fietsen ook voorbij het gemaal, Ankersmit deze vormt de waterhuishoudkundige verbinding tussen de IJssel en de havens van Deventer en in het verlengde daarvan het Overijssels Kanaal. In perioden met veel neerslag loost een gebied met een grootte van circa 7.300 ha via het gemaal. 

Namiddag even naar Lochem geweest. Een nieuwe broek voor het ventje gekocht ik word er niet goed van word veel te mager 2 maten kleiner. Daar houd ik niet van! Als we thuis zijn,  laat ik de naaister komen om zijn broeken aan te passen.  Zonde om al die mooie broeken af te danken. 

13-04-2024.

Vandaag onze laatste dag om te fietsen we zijn al vroeg op pad, het belooft warm te worden. En daar houden we beiden niet van. We fietsen kris kras overal door de velden. Ze waren al vroeg in de lucht moet heel mooi zijn daarboven.

 Onderweg kwamen we een koppel zwanen tegen, moeder zwaan was al goed aan het werken. Vader zwaan kijkt toe.

In het bos stond deze bank. De herinneringsbank 'Snippeling'  dankt Oxe.

Terug voor de warmte aan ons huisje. Airco op mooie uitvinding. Dus ga ik op mijn gemakje het eten voorbereiden voor vanavond. Daarna een heerlijke regendouche nemen, één voor een hé neen niet samen! Die tijd is voorbij. En een paar wasjes draaien, wat een luxe is dat. Heerlijk gegeten, en tv kijken.

14-04-2024.

Goedemorgen, een uitroepteken bij het weerbericht, kans op onweders, brrrrrrrr. Vandaag een beetje luieren, opruimen, niet koken, we gaan lekkere frieten eten bij Bianca de lekkerste tot nu toe in Nederland. En ik mag mijn toespijs meenemen.

Het is nog behoorlijk warm geworden geluk met de airco. Het zijn hele fijne 18 dagen geworden. Waar we met volle teugen hebben van genoten. Misschien wel de laatste rit tot in het najaar. 

15-04-2024.

Vandaag mijn jongste broertje die helaas overleden is , zijn verjaardag. Het doet nog altijd pijn. Maar het leven gaat door en dat doen we met zijn 2- tjes.

De terugreis is heel snel gegaan, met een tussenstop aan de garage. Tot wie weet wanneer? Eer we er nog eens tussenuit kunnen gaan. Maar deze toffe verblijven neemt niemand ons nog ooit af!